У Психолога
Авторизація
Запам'ятати на місяць
Реєстрація Забули пароль?


Чи може ненависті бути так багато, що вона не поміститься в мені?

У Психолога » Психологічний форум » Інше » Чи може ненависті бути так багато, що вона не поміститься в мені?

постів: 7
форум
 

Чи може ненависті бути так багато, що вона не поміститься в мені?
Чи може ненависть нашкодити її суб’єктові?


Безкоштовна розсилка цікавинок!



[всі пости]
Ненависть - це емоція. Які функції емоцій? Кожна з фундаментальних емоцій має свої унікальні мотиваційні та адаптивні функції. Кожна з емоцій працює на нас і для нас, і те, що вона робить, зазвичай приносить нам користь. Винятком з цього правила є випадки, коли емоція стає більш інтенсивною, ніж того вимагає ситуація; – тоді вона надає дезорганізуючий, руйнівний вплив. Але в цілому емоція все ж несе в собі конструктивний початок.
Функції конкретної емоції можна аналізувати на трьох рівнях.
По-перше, емоція виконує специфічно біологічну функцію, наприклад, направляє потік крові і енергетичні ресурси від гладких м'язів внутрішніх органів до м'язів, відповідальних за рухи, як це буває при переживанні людиною емоції гніву.
По-друге, емоція надає мотивуючий вплив на індивіда, організовуючи, направляючи і спонукаючи його сприйняття, мислення і поведінку.
По-третє, кожна з емоцій виконує соціальну функцію. Сигнальний аспект життєво важливої системи взаємодії людини з іншими людьми складається з його емоційних проявів.

Зазвичай ненавистю називають якусь інтенсивну неприязнь. Ненависть може бути здебільшого раціональною, наприклад, коли ми ненавидимо незнайомця, який вторгся в сімейний будинок і розвалив його. Вона може бути абсолютно ірраціональною, коли дитина ненавидить шпинат за його колір. Вона може бути досить складною, коли нас підводить хтось, кому ми довіряли-тоді ми можемо ненавидіти також себе за те, що дозволили себе обдурити тому, хто не заслуговував довіри.

Ми всі здатні ненавидіти. І тривалість цієї ненависті може різнитися від коротких спалахів до тривалих періодів, які можуть тягнутися все життя, і навіть протягом життя декількох поколінь. Миттєвий спалах ненависті відчуває, наприклад, дитина, якій не вдалося домогтися свого. Тривалу ненависть Людина може відчувати до суперника, який сприймається як загроза для значущих відносин. І існує така постійна і, як правило, ірраціональна ненависть, яку деякі люди відчувають до певних груп людей, або до певної нації чи раси. Ми можемо ненавидіти деяких людей за те, що вони занадто схожі на нас, оскільки вони відволікають увагу від нас, коли ми хочемо, щоб нас вважали унікальними. Так само ми можемо ненавидіти інших людей за те, що вони не схожі на нас, а їхні манери чи звичаї здаються нам дивними — суперечать нашому розумінню того, як слід жити чи поводитися. І зокрема ми можемо ненавидіти деяких людей, тому що вбачаємо в них те, що не хочемо вбачати в собі самих.
1
Robocop


[всі пости]
Так, може.
І ненависть завжди руйнує її носія. Спалює. Із середини.
1
klnmarta

автор


[всі пости]

↩ Реакція на пост від zoryana

Дякую за детальну відповідь.

автор


[всі пости]
цитата:

І тривалість цієї ненависті може різнитися від коротких спалахів до тривалих періодів

Моя ненависть самі знаєте до кого триває вже 9 місяців. Деколи вона така сильна, що в мене з’являється відчуття, що вона не поміститься в мені. Найбільше я ненавиджу їх навіть не за масові вбивства і терор, а за підлу, брехливу, лицемірну пропаганду. Наприклад, вчора вони написали, що "українські терористи" пошкодили літак, який "використовувався для завдання ударів по енергетичній інфраструктурі України". Тобто коли вони бомблять ЦИВІЛЬНУ інфраструктуру України, то це нормально, а коли ЗСУ завдали удару по ВІЙСЬКОВОМУ аеродрому, пошкодивши літак, який бомбив цивільну інфраструктуру України, то це "українські терористи". Подібні перекручування викликають у мене сильні спалахи ненависті. Коли таке бачу, мене просто тіпає. Або коли вони називають наших військових "бойовиками" або "нацистами" — коли таке бачу, я відчуваю бажання взяти ту гниду, яка таке сказала, і довго бити мордою об батарею. Я наче стаю трохи садистом. Але разом із тим я відчуваю безпомічність від того, що я не можу цього зробити, не можу ніяк покарати цих фашистських пропагандистів за їхнє підле, лицемірне нахабство.

І от мені цікаво, чи може ця ненависть мені нашкодити. І якщо може, то як саме? Ви правильно пишете, що ненависть може виконувати певні функції та бути корисною. І в мене є такий досвід, коли ненависть додавала мені сил і енергії. Але нещодавно в мене з’явився сумнів, що, можливо, ненависть може і нашкодити. У мене є відчуття, що цієї ненависті надто багато, і навіть якщо я спрямовую цю ненависть на конструктивну діяльність, вся вона туди не поміщається.

Моє запитання не лише про цей випадок із війною, а швидше теоретичне. Я взагалі схильний дратуватися, ненавидіти й злитися. Наприклад, я ненавиджу мух, особливо коли вони залітають в мою кімнату. До останнього часу я був переконаний, що загалом ненависть швидше допомагає, ніж шкодить, але тепер у цьому сумніваюся.

Якщо ненависть може нашкодити, то як саме? Яким є цей механізм? Чи можна припустити, що якщо у людині надто багато злості чи ненависті, то частина цієї злості й ненависті спрямовується на саму людину, яка їх відчуває? Або якщо є надто багато ненависті, то її частина проєктується назовні та постає у вигляді злих, строгих, вимогливих чи навіть садистських об’єктів. які сприймаються як зовнішні? А якщо так, то що робити, щоб цього не було?
1
Ksenaukra

автор


[всі пости]
цитата:

І ненависть завжди руйнує її носія. Спалює. Із середини.

Хіба ненависть не є природною людською емоцією?


[всі пости]

↩ Реакція на пост від robocop

Я так і знав, що почнеться виправдовування своїх почуттів.
Але ж питання, яке задавалося було не про це, так?
І я на нього відповів. Все інше - від лукавого.


[всі пости]

↩ Реакція на пост від robocop

А она ( ненависть ) не поместится в тебе, потому что ты добр, добра в тебе столько много, что нет места злу. А ты обладаешь таким добром, что сколько бы ты не подавлял, просто отпусти ненависть.

Ненависть слабее твоего добра, поэтому будь добрее, тогда подавленность исчезнет

Аби прийняти участь в обговоренні, авторизуйтесь або пройдіть реєстрацію!

qr