У Психолога
Авторизація
Запам'ятати на місяць
Реєстрація Забули пароль?


Емоційний інтелект - початок твого успіху.

У Психолога » Почуття й емоції » Емоційний інтелект - початок твого успіху

Емоційний інтелект Чи задумувались ви, коли-небудь, над тим, що людина відчуває емоції 24 години на добу, навіть коли спить! За цей час неймовірна кількість емоцій, причому різних і «негативних» і «позитивних», проходить через людське тіло. Це стало настільки звичним, що ми навіть не звертаємо уваги на те, що відчуваємо. Ми ігноруємо емоції та почуття, ми вважаємо їх НЕ значимими, НЕ важливими, НЕ зручними, НЕ корисними, НЕ раціональними….
Який тільки дискомфорт приносить страх, тривожність, сором, горе, сум, депресія, почуття невпевненості у собі, нерозділене кохання…. Так, емоції та почуття часто приносять БІЛЬ. Переживання болю викликає бажання замкнутися і нічого не відчувати, заховатися у мушлю і стати «мислителем».
Лише деякі люди вміють по-справжньому керувати своїми емоціями. Чому це важливо, які переваги це дає?


Вміння управляти своїми емоціями - розвиток емоційного інтелекту, дає можливість:

  • досягти успіху у багатьох сферах життя (сім’я, робота, здоров’я, фінанси і т.д.); 
  • відчувати себе щасливим не залежно від зовнішніх обставин; 
  • ефективно вирішувати проблеми; 
  • мотивувати себе, направляючи свої емоції в потрібне русло, для створення необхідного настрою; 
  • розуміти себе, свої потреби і дати собі те, що необхідно саме зараз, самодостатність; 
  • розуміти емоції інших людей і доносити свою точку зору, вміння будувати стосунки з   оточуючими, взаємодіяти; 
  • бути впевненим у собі;  
  • відчувати натхнення та творчість, реалізованість;  
  • відчувати внутрішню гармонію, баланс, цілісність;  
  • зберігати ясність мислення під час гніву, роздратування та інших емоцій.


Якщо ви керуєте своїми емоціями, то зможете керувати своїм розумом!


Що ж таке емоції і як вони впливають?


Емоції (від латинського emovere хвилювати, збуджувати) -  стани, пов'язані з оцінкою значимості для індивіда діючих на нього факторів та проявляються, в першу чергу, у вигляді безпосередніх переживань задоволення або незадоволення його актуальних потреб. Є одним з основних напрямків регуляції діяльності. (Головін С. Ю.- Словник практичного психолога)

Знайдіть психолога в Україні або онлайн, ознайомтеся з цінами на послуги психологів, читайте та отримуйте безкоштовні поради психологів.

За виникнення емоцій відповідає гіпоталамус, який знаходиться в проміжному мозку, лімбічна система головного мозку, яка відповідає за вітальні функції, регулятор роботи внутрішніх органів і систем. Переживаючи емоції ми відразу ж відчуваємо їх дію на організм в цілому. Якщо ми не виражаємо емоції, це може викликати різні захворювання та негативно впливає на здоров’я. Оскільки емоції виникають на фізіологічному рівні, ми не можемо їх контролювати, але можемо ними УПРАВЛЯТИ.
Наші думки зумовлюють фізіологічну реакцію в гіпоталамусі. Це означає, що управляти емоціями можна за допомогою мислення і тіла. Певне положення тіла викликає відповідні відчуття. Наприклад, якщо ми схрестимо руки і ноги – це буде демонструвати закриту позу і не бажання йти на контакт. А якщо підняти голову і розправити плечі -  з’явиться відчуття впевненості. Змінюючи положення тіла, позу, жести, міміку – ми змінюємо свою емоцію.


Управління емоціями. Емоційний інтелект.

Емоційний інтелект (англ. emotional intelligence, EI) – здатність людини розпізнавати емоції, розуміти наміри, мотивацію, бажання інших людей та свої власні, а також управляти своїми емоціями та емоціями інших людей, для вирішення практичних задач.

Ми використовуємо емоційний інтелект кожного дня, навіть не задумуючись про це. Просто все залежить від його рівня!
Тільки ви вирішуєте яку емоцію відчувати, в якому стані знаходитись. Чи переживати образу і розчарування, чи радіти життю і бути впевненим у собі – це визначає рівень розвитку емоційного інтелекту.
Розумітись на емоціях інших людей допомагає вибудувати ефективну взаємодію, гармонійні стосунки, які базуються на емоційних зв’язках, що є запорукою успіху в будь-якій справі! Якщо ви вмієте спілкуватись з людьми і вони поважають вас і цінують – ви без сумніву досягнете успіху.
Емоційний інтелект можна розвивати і підвищувати його рівень. Звичайно це потребує часу та зусиль, але результат того вартий!


Розвиток емоційного інтелекту починається з відповідальності. Це відповідальність за свій емоційний стан, яка виражається у :

  • емоційній свободі, коли ви дозволяєте собі проживати емоції, не пригнічуєте не закриваєте, а відкриваєте, випускаєте назовні; 
  • вмінні відчувати та розуміти свої емоції, прислухатися до себе. Емоції раціональні, вони завжди сигналізують і вказують на те, що ми не помічаємо і не розуміємо. Емоції допомагають краще зрозуміти, осмислити те, що відбувається; 
  • розумінні того, що ви можете відчувати різні емоції, але важливим є те, до якого стану ви повертаєтесь. Тільки від вас залежить цей емоційний стан;
  • усвідомленні того, що емоційна сфера потребує уваги, дослідження, розвитку, піклування, це жива система, яка містить в собі дуже важливі ресурси для людини; 
  • доповненні мислення емоціями і навпаки. Саме поняття емоційного інтелекту передбачає взаємодію, баланс, гармонію, гнучкість емоцій і мислення.
  • Найбільш відомим підходом до розвитку емоційного інтелекту є змішана модель Даніела Гоулмана у якій він об’єднав когнітивні здібності та особистісні характеристики.

Гоулман виділяє 5 компонентів:

  1. Самопізнання. Яке складається із: впевненості у собі (це властивість особистості, ядром якої є позитивна/адекватна оцінка своїх сильних та слабких сторін), правильної самооцінки (усвідомлення своїх можливостей і сильних сторін), емоційного самопізнання (аналіз своїх емоцій і усвідомлення їх впливу, використання інтуїції). 
  2. Самоконтроль. Який складається з: оптимізму (вміння з позитивом і надією дивитись на реальність чи складну ситуацію), відкритості ( надійність, прояв прямоти і чесності), управління емоціями, волі до перемоги  (намір покращувати особистісну ефективність, для того щоб відповідати внутрішнім стандартам якості), адаптивності (уміння пристосовуватись до зовнішніх обставин), ініціативності (повна готовність до активних дій), соціальних навиків (здатність будувати ефективну взаємодію з людьми), ділової обізнаності (усвідомлення і розуміння ієрархії відповідальності і політики поточних подій), співпереживання (прояв співучасті у проблемах інших людей, вміння прислуховуватись до їх відчуттів). 
  3. Управління стосунками. Що складаєтья з: впливу (володіння тактиками переконання), натхнення (вміння вести за собою інших), сприяння змінам (здатність вести людей у новому напрямку, зумовлювати зміни в кар’єрі та особистому житті), допомоги в самовдосконаленні  (вміння розвивати здібності інших людей), укріплення особистих стосунків (підтримка соціальних звязків) урегулювання конфліктів (ефективне вирішення розбіжностей), співробітництво і робота в команді (вміння створювати продуктивну команду). 
  4. Емпатія – здатність розпізнавати свої та чужі емоції, вміння співпереживати. 
  5. Мотивація – вміння спонукати себе до дії.


Як розвивати емоційний інтелект?

читайте також:

Психологические истоки стыда Клиентам, часто испытывающим стыд, в детстве не хватило опыта теплого эмпатичного принятия без оценки, осуждения или отвержения.

Эмоции и коронавирус     Как быть с паникой, стрессом, чувствами страха и злости в нашем обществе из-за эпидемии и карантина? Вы правы, в обществе есть социальная тревога, паника и сильный стресс, агрессия. Проблема в том, что никто нас не учит работать со сво...

запитати психолога онлайн


Усвідомлення важливості емоційної сфери, як живої системи, яка впливає на здоров’я, мислення, самооцінку, реалізованість, мотивацію, розвиток, стосунки, досягнення успіху, фінанси, буде першим кроком у цій клопіткій праці.
Потім, відповідальність за свої емоції та стани. Яка продовжується мотивацію досягнення, для вивчення своїх емоцій, дослідження та розвитку. Саме прояснення, усвідомлення та розвиток своїх емоцій та якостей, установлення продуктивного зв'язку між мисленням та емоціями піднімає рівень емоційного інтелекту.

У Психолога » Почуття й емоції » Емоційний інтелект - початок твого успіху
психолог

Оцінка публікації
сподобалося: 1 з 1 оцінювачів
  подобається публікація?  

Безкоштовна розсилка цікавинок!

 
психологія chuvstva-emotsii 3 причины пассивно-агрессивного поведения

Что делать, чтобы пассивный агрессор не остался у вас в сознании каким-то штампом или жутким ярлыком, из-за которого вы попросту перестанете общаться с людьми? Нужно разобраться в причинах поведения человека, только в таком случае вы сможете оставать

психологія chuvstva-emotsii Как сделать счастье своим постоянным состоянием. Психология счастья.

Каждый из нас понимает счастье по-своему. Три золотых правила счастья. Как стать счастливым – 9 практических советов. Составьте для себя список и обозначьте, что вы можете получить от каждого близкого для вас человека.

Усі публікації розділу Почуття й емоції ᐉ

 
Обговорення "Емоційний інтелект - початок твого успіху"

поки немає коментарів...


Щоб прокоментувати, авторизируйтеся або зареєструйтеся!
qr